Plany dla tramwaju w naszym sąsiedztwie
|
13-02-2015, 18:44
|
|||
|
|||
Plany dla tramwaju w naszym sąsiedztwie
Wybrane punkty:
* przebieg nowej linii od ul. Meissnera do Mistrzejowic (ok. 4,5 kilometra) * opracowanie koncepcji budowy do 30 września b.r. * koncepcja tunelu z podziemnym przystankiem pod rondem Polsadu * ewentualna przebudowa ulic (m.in. Dobrego Pasterza) i skrzyżowań Wasze opinie? Ja raczej na tak, traktuję to mieszkanie również jako inwestycję, a taka linia zwiększa atrakcyjność mieszkań, patrz np. Ruczaj (oby tylko to wykonanie w postaci miejskiej bieda autostrady tutaj się nie powtórzyło..). Prośba do administratora o dorzucenie działu "Nasza okolica" gdzie można byłoby umieszczać trwające i planowane inwestycje w naszym całkiem dynamicznym pod tym względem sąsiedztwie. Czytaj więcej: http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/3...l?cookie=1 ![]() |
|||
13-02-2015, 23:57
|
|||
|
|||
RE: Plany dla tramwaju w naszym sąsiedztwie
Jestem jak najbardziej za! Tylko zastanawiam sie jak cała ta koncepcja ma sie do teoretycznej pierwszej linii metra, ktorej trasa w duzej czesci pokrywalaby sie z ww. linia tramwajowa.
Zakladam, że nie powstanie ani jedno ani drugie. |
|||
14-02-2015, 06:52
|
|||
|
|||
Moze tak byc ze ani jedno ani drugie;-) albo ze my niedoczekamy. Przed kupnem mieszkania rozmawialem z Pania w Urzedzie Miasta - popatrzyla na mnie z usmiechem i odpowiedziala ze tramwaj bedzie jak dzieci beda w moim wieku;-)
|
|||
14-02-2015, 09:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2015 09:16 przez db122b_ajs.)
|
|||
|
|||
Na pewno priorytetem jest linia na Górkę Narodową i modernizacja torowisk wokół Plant.Jak uda sie wpisać linie tramwajowa na listę krajowa projektów do dofinansowania unijnego, to może pod koniec nowej perspektywy cos sie w tym temacie ruszy.
Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Czy ktos widzial dokladne plany linii. Chodzi mi o chodnik wzdluz linii tramwajowej. Z rysunku widac jak linia ma przebiegac po naszej stronie i czy przypadkiem nie odgrodza nas od niej. I zeby dojsc do przystanku lub na druga strone Dobrego Pasterza trzeba bedzie chodzic dookola? |
|||
16-02-2015, 14:13
|
|||
|
|||
Temat tej linii tramwajowej wraca już po raz któryś. W sumie chyba właśnie dlatego nie ma wjazdu na nasze osiedle czy do "Kaskady" od strony Dobrego Pasterza.
Bardzo dobrze by było jakby ją zrobiono ale na razie miasto "na tapecie" ma linię od Krowodrza Górka na Górkę Narodową i tam już nawet konsultacje społeczne chyba były. |
|||
16-02-2015, 14:46
|
|||
|
|||
(16-02-2015 14:13)seal napisał(a): Temat tej linii tramwajowej wraca już po raz któryś. W sumie chyba właśnie dlatego nie ma wjazdu na nasze osiedle czy do "Kaskady" od strony Dobrego Pasterza. Tak, dlatego bloki są oddalone od ulicy. Konsultacje w sprawie linii tramwajowej do Mistrzejowic były w grudniu. Mnie nie bylo wtedy w Krakowie i nie pamietam, czy byly kartki w skrzynkach, czy tylko informacja na stronie ZIKiTu. |
|||
16-02-2015, 19:53
|
|||
|
|||
konsultacje odbyły się już w grudniu, nie było informacji w skrzynkach. ostatecznie (?) przeszła koncepcja tramwaju po południowej (naszej) stronie dobrego pasterza. wprawne oko już dawno zauważyło przed naszymi blokami pozostawioną rezerwę terenu (obecne baraki pokoszarowe idą do piachu).
idea tramwaju naprawdę nabrała rozmachu po porzuceniu koncepcji przedłużenia obecnej linii od cmentarza rakowickiego i wybrania wariantu przez ul. meissnera (imo dużo lepsza koncepcja, choć przeszkodą będzie linia ciepłowniczą ciągnącą się pośrodku jezdni). padła już nawet gdzieś data 2018 ale w to akurat nie wierzę. poniżej link od interaktywnej mapy poglądowej tej koncepcji. nie będziemy mieli zbyt blisko do przystanków... cała reszta jak zwykle zależy od wykonania. choć jestem za to powtórzę jeszcze raz że obawiam się inwestycji typowo drogowej bez uwzględnienia otoczenia. http://www.dialogspoleczny.krakow.pl/files/objects/7679/35/cz%201mk12%202PUBL.pdf |
|||
16-02-2015, 22:47
|
|||
|
|||
Z tego co wiem, to wszystkie koncepcje przebiegu linii tram. miały być po południowej stronie Dobrego Pasterza. Z rysunku nie widzę czy od strony osiedla jest przewidziany chodnik, czy nie trzeba bedzie przypadkiem chodzić naokoło?
Przystanki widzę, ze zostają w miejscu obecnych przystanków autobusowych. 2018 rok jest jak najbardziej prawdopodobny na to, ze cos sie zacznie w tej sprawie dziać. W końcu rok wyborczy bedzie ![]() Trzeba poczekać na nowe listy projektów do dofin. UE. Jak znajdzie sie na nich ten projekt, to są szanse, ze za naszego zycia doczekamy sie tramwaju. |
|||
24-02-2015, 08:19
|
|||
|
|||
Coś w temacie: http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/37...,id,t.html
|
|||
12-03-2015, 21:39
|
|||
|
|||
(24-02-2015 08:19)db122b_ajs napisał(a): Coś w temacie: http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/37...,id,t.html Czyli tramwaj będzie jak Majchrowskiego nie będzie. Jest koncepcja i się nie doczekamy niczego innego. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości