Miejsca parkingowe/garaż
|
19-05-2015, 22:09
|
|||
|
|||
Miejsca parkingowe/garaż
szanowni sąsiedzi,
Chciałam poruszyć temat miejsc parkingowych, a dokładniej miejsc z oznaczeniem inwalidy. Od pewnego czasu zaobserwowaliśmy auta parkujące na miejscach dla i walidow. W rozmowie z Panem Zarządcą uzyskalam informacje, ze zostały sprzedane. Z tego co pamietam na pierwszym /drugim spotkaniu wspólnoty podano informacje, ze nie ma możliwości nabycia tych miejsc, bowiem ich wystepowanie wynika z ... z przepisów(?). Nie przypominam sobie, abyśmy podejmowali uchwale zezwalająca na zmianę tych miejsc na zwykle miejsca.. Czy mnie cos ominęło, czy na zebraniu wspólnoty cos mi sie przyśniło? |
|||
20-05-2015, 17:25
|
|||
|
|||
RE: Miejsca parkingowe/garaż
A co to kogo obchodzi? Sprzedane, więc parkowanie jest na nich całkowicie zgodne z prawem.
|
|||
20-05-2015, 19:47
|
|||
|
|||
Nie twierdze ze parkowaniemjest zabronione, miło ze ktoś kupił. Tylko to Buma zmienia zasady w trakcie gry. I tak jest ze wszystkim.
Ale jak widzę nie musi to nikogo z fajnymloginem obchodzić.. |
|||
20-05-2015, 20:53
|
|||
|
|||
AMZ, nam z biura sprzedaży powiedzieli, że te miejsca są na sprzedaż tylko dla osób, które przedstawią odpowiednie dokumenty.
Z przepisów raczej wynika tyle, że muszą na parkingu znaleźć się miejsca dla niepełnosprawnych. Wątpię by nie można było ich sprzedać. Tym bardziej, że nie jest to ogólnodostępny parking, tylko prywatny. |
|||
20-05-2015, 21:31
|
|||
|
|||
Dzięki db.
Zastanawiam sie w takim razie w jakim celu te miejsca zostały stworzone, czy mogło ich od razy nie być? Skoro na zebraniu (tak pamietam) była mowa o ich późniejszym przekształceniu. Ze sprzedać je można było osobom z odpowiednimi dokumentami, to tak sie domyślałam. Oczywiście przepis znam "wspólnota ma obowiązek zapewnienia miejsc parkingowych dla osób niepełnosprawnych jeżeli wynika z planu zagospodarowania terenu." Teraz nasuwa mi sie kolejne pytanie. Ale to nie do kupującego, a sprzedającego! |
|||
24-05-2015, 18:50
|
|||
|
|||
Czy orientuje się ktoś o możliwości połączenia księgi wieczystej miejsca postojowego z księgą wieczystą mieszkania w celu zmniejszenia stawki płaconego podatku od miejsca postojowego?
|
|||
24-05-2015, 21:59
|
|||
|
|||
Nie ma takiej możliwości, kupiłeś dwie osobne nieruchomości i to że byłyby one w jednej księdze wieczystej (co jest raczej niemożliwe) nie zmieni to wysokości podatku. Jedynie jeśli garaż jest pomieszczeniem przynależnym do mieszkanie to wtedy byłby niższy podatek. Buma w pierwszym etapie wydzieliła garaż jako osobną nieruchomość, a w drugim etapie nie wydzielała takiej nieruchomości - dlaczego to nie wiadomo...
|
|||
03-06-2015, 21:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2015 21:38 przez AMZ.)
|
|||
|
|||
Czy po ostatnich ulewach u was na miejscach postojowych tez stoi woda?
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości