Prąd na poziomie -1
|
26-05-2016, 21:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-05-2016 21:35 przez eskaibea.)
|
|||
|
|||
Prąd na poziomie -1
Czy w naszym garażu znajduje się jakieś ogólnodostępne gniazdko, do którego można podłączyć wiertarkę?
Chciałem zrobić podwieszane półki w kom. lokatorskiej, a w żelbecie czymś bezprzewodowym ciężko wywiercić. Jakieś informacje, ewentualnie pomysły jak sobie z tym poradzić? |
|||
26-05-2016, 22:07
|
|||
|
|||
RE: Prąd na poziomie -1
prąd (gniazdko) wdziałem i korzystałem z niego w garażu bloku 122 obok miejsca oznaczonego znakiem dla niepełnosprawnych.
|
|||
26-05-2016, 22:53
|
|||
|
|||
No z prądem na -1 jest trochę słabo. Przydało by się czasem właśnie w komórce lokatorskiej, albo przynajmniej na korytarzu by można by pociągnąć przedłużaczem...
A przy okazji wiercenia... postaraj się nie przewiercić do sąsiada, bo mi się niestety ktoś przebił i strasznie zasyfił komórkę i zakurzył trochę rzeczy które tam miałem :/ |
|||
26-05-2016, 23:22
|
|||
|
|||
(26-05-2016 21:34)eskaibea napisał(a): Czy w naszym garażu znajduje się jakieś ogólnodostępne gniazdko, do którego można podłączyć wiertarkę? Hmh, ja bym do takiego gniazdka (jak by było) chętnie podłączył, np.... zamrażarkę :-d. Generalnie ja się nie zgadzam na to żeby ze wspólnego prądu ktoś sobie obrabiał prywatne sprawy. (26-05-2016 21:34)eskaibea napisał(a): Chciałem zrobić podwieszane półki w kom. lokatorskiej, a w żelbecie czymś bezprzewodowym ciężko wywiercić. Ja sobie poradziłem ![]() Jak zawsze w takich przypadkach najpierw tzw. pilot, czyli wiertło o małej średnicy, później docelowa średnica. Powodzenia. |
|||
27-05-2016, 08:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2016 08:09 przez eskaibea.)
|
|||
|
|||
Tak myślałem że zaraz ktoś wpadnie na złodziejstwo prądu. Swiatlo w mojej komórce to też prywatna sprawa, a płacą wszyscy. Udało Ci się wypożyczyć taki sprzęt w Krakowie czy kupowałes dla 4 otworów? Ramirent takich nie ma.
@pgorka No większość mam właśnie w zelbecie więc raczej sąsiada nie dotkne. @edit A jak taki dedykowany sprzęt się nazywa. Wkrętarka udarowa? Mam jeszcze agregat ale obawiam się trochę jak odpale w hali to wszyscy usłyszycie ![]() |
|||
27-05-2016, 11:57
|
|||
|
|||
Za prąd w Twojej komórce płacisz Ty w comiesięcznej opłacie za jej eksploatację. Za prąd na korytarzu/w garażu płacili by wszyscy nawet Ci, którzy z poziomem -1 nie mają nic wspólnego. Dalej, w komórce masz oszczędne świetlówki o małym poborze mocy i na taką też jest liczona kwota eksploatacji. A porządny udar jednak trochę pobiera mocy. Dobra, tyle w temacie "jak płacą wszyscy, to chętnie skorzystam".
A teraz do rzeczy. Wiertarko-wkrętarka z udarem dobrej firmy (choć jakiejś niedobrej firmy nigdy nie używałem, ale może sobie też poradzić), spokojnie są dostępne młoto-wiertarki akumulatorowe (jak będziesz potrzebował, to i dużą piłę motorową akumulatorową kupisz). Jeżeli nie planujesz więcej majsterkowania, to proponuję wypożyczyć - nie wiem gdzie, ale widziałem w Leroy Merlin dział wypożyczania sprzętu, może będą mieli takie cuda. Tak, ja kupiłem z myślą o tych 4 otworach, ale już wywierciłem ich chyba ze 100. Jak się ma sprzęt i smykałkę, to się chętnie z niego korzysta. A i potrzeb i pomysłów na wykorzystanie w mieszkaniu (i nie tylko) wiele. Inną opcją są tzw. banki prądowe, czyli zwykły akumulator z gniazdkiem na 230V. Może się przydać np. na wypadzie w góry pod namiot. Czytałem o takich cudach i ludzie pisali, że urządzenie o mocy 300W pół godziny spokojnie na takim czymś pociągnie - powinno wystarczyć na kilka dziurek. |
|||
01-06-2016, 10:47
|
|||
|
|||
Ciekawe, że ludzie nie mają podobnych skrupułów przy korzystaniu z "darmowych" miejsc parkingowych na drodze dojazdowej. Pisze "darmowych", bo przeciez zaplacili za wykonanie drogi wszyscy, ale de facto najwięcej Ci, ktorzy na niej nie parkują, bo mają miejsca w garażu.
|
|||
02-06-2016, 10:56
|
|||
|
|||
Gdzie parkują Wasze rodziny gdy do Was przyjeżdżają?
|
|||
06-06-2016, 22:41
|
|||
|
|||
No raczej nie pod blokiem, bo nie ma miejsca.
|
|||
12-06-2016, 07:28
|
|||
|
|||
Pytalem gdzie parkuja, a nie gdzie tego nie robią
![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »